Restoran je prvi put otvoren na pozorišnom trgu 1870. godine

Kafana Kolarac, sagrađena sedamdesetih godina XIX veka, nalazila se na početku Makedonske ulice na Trgu Republike, u kompleksu zgrada koje su pripadale Iliji Milosavljeviću, rodom iz Kolara. Ilija Kolarac je ostao upamćen u istoriji kao jedan od najvećih srpskih zadužbinara, a zgrada u kojoj se nalazi restoran je samo jedna od mnogobrojnih nekretnina koje je Kolarac ostavio pokolenjima.

Tokom bombardovanja Beograda 1941. godine srušen je i Kolarac

Na tadašnjem Pozorišnom trgu kafana Kolarac okupljala je političare, oficire i državne činovnike, tu su organizovani balovi ali i zavere. Pretpostavlja se da je zavera u Kolarcu prethodila ubistvu kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin. Kafana Kolarac srušena je tokom nemačkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941.

Novi restoran Kolarac otvoren je 1950. godine

Zgrada u kojoj se danas nalazi restoran Kolarac sagrađena je 1869. godine i do danas je zadržala autentičnan izgled, karakterističan za arhitekturu i urbanizam Beograda sedamdesetih godina XIX veka. Sagradio ju je poznati beogradski trgovac Veljko Savić, a zgrada je i danas pod zaštitom države.

Knez Mihailova 1975.

U srcu trgovačke zone Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, Kolarac je bio mesto okupljanja akademika, glumaca, muzičara, trgovaca kao i poslovnih ljudi iz čitave Jugoslavije. Smatralo se, a i danas mnogi kažu, ko nije bio u Kolarcu - nije bio u Beogradu.

Restoran tradicionalne srpske kuhinje

Dragi naši, želimo da vas obavestimo da, usled vanrednih mera, restoran Kolarac do daljnjeg neće raditi. Nadamo se da ćete predstojeći period provesti u svojim domovima, kako bismo što pre imali priliku da ponovo zajedno uživamo u čarima našeg grada.
Budite dobro i čuvajte svoje bližnje.
We would like to inform you that, due to the state of emergency, Kolarac restaurant will not continue to operate until further notice. We hope that you will spend the upcoming period in your homes, so that we have the opportunity to enjoy the charm of our city again as soon as possible.
Stay safe and protect your loved ones.