Restoran je prvi put otvoren na pozorišnom trgu 1870. godine

Kafana Kolarac, sagrađena sedamdesetih godina XIX veka, nalazila se na početku Makedonske ulice na Trgu Republike, u kompleksu zgrada koje su pripadale Iliji Milosavljeviću, rodom iz Kolara. Ilija Kolarac je ostao upamćen u istoriji kao jedan od najvećih srpskih zadužbinara, a zgrada u kojoj se nalazi restoran je samo jedna od mnogobrojnih nekretnina koje je Kolarac ostavio pokolenjima.

Tokom bombardovanja Beograda 1941. godine srušen je i Kolarac

Na tadašnjem Pozorišnom trgu kafana Kolarac okupljala je političare, oficire i državne činovnike, tu su organizovani balovi ali i zavere. Pretpostavlja se da je zavera u Kolarcu prethodila ubistvu kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin. Kafana Kolarac srušena je tokom nemačkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941.

Novi restoran Kolarac otvoren je 1950. godine

Zgrada u kojoj se danas nalazi restoran Kolarac sagrađena je 1869. godine i do danas je zadržala autentičnan izgled, karakterističan za arhitekturu i urbanizam Beograda sedamdesetih godina XIX veka. Sagradio ju je poznati beogradski trgovac Veljko Savić, a zgrada je i danas pod zaštitom države.

Knez Mihailova 1975.

U srcu trgovačke zone Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, Kolarac je bio mesto okupljanja akademika, glumaca, muzičara, trgovaca kao i poslovnih ljudi iz čitave Jugoslavije. Smatralo se, a i danas mnogi kažu, ko nije bio u Kolarcu - nije bio u Beogradu.

Restoran tradicionalne srpske kuhinje